*

Your reaction is welcome! Mail to:

 

 

< back

Ter verdediging van Ad Bouman

In de nieuwsgroep nl.media.radio kwam Ad Bouman onder vuur te liggen. Daar was ik het niet mee eens. Onderstaand mijn reactie (5 juni 2004):

"Ook ik spring in de bres voor Bouman.

De boomlange Ad Bouman (met typische Joost den Draayer-humor Adje gedoopt) had in de Veronica-tijd o.a. het inzicht dat jingles de sfeer van een radiostation kunnen bepalen. En daar handelde hij ook naar. Dat Veronica daardoor een beetje ging klinken als WABC, daar ben ik nu nog blij om. Voor mij was dat indertijd meer dan voldoende tegenwicht voor de Veronicaanse Nederbrij van Corrie en de Rekels, Vader Abraham e.d., waar ik toen en nu niets mee had/heb. Eén Veronica-jingle, en ik kon weer drie Johnnie Hoes-producties verdragen.

Ad Bouman verknipte allerlei jingles, en sommige knipsels vind ik nog altijd beter dan het origineel.*

Mede door het samenspel met de provocerende technicus Ad(je) kwamen deejays als Joost den Draayer, Rob Out en Lex Harding tot grote hoogten. Dat hadden ze 'self-op' nooit gekund. In één van de nostalgie-weken van (pas om, hier komt een vloek) Radio 2 was er een uurtje 's avonds van Joost en Ad: grotendeels een feest - in de jaren negentig, nota bene. Wie Willem van Kooten in de Arrow-Rock-Zoveel rond de Kerst hoort, beseft dat een Joost niets is, helemaal niets, zonder een Ad. En voor die tijd, bij de Veronica-revival in 1999, was er een ABTT-uitzending met Lex Harding die exact hetzelfde opriep: de uitzending liep ongelooflijk uit - een top-tien met plaatjes op nummer 7b, nummers-buiten-mededinging en publiek in de studio - zonder dat Harding, toch niet zomaar iemand, bij machte was om het programma in de hand te houden. Bouman was weer de Meester.

Ad Bouman heeft de muzieksmaak van veel radioluisteraars van onze generatie mede gevormd. De radioplaatjes in de vensterbank van de Veronica-studio zijn elders al gememoreerd. Dat waren (op de middengolf en muzikaal) goed in het gehoor liggende oude en recente hitjes. In ABTT-termen: radioplaatjes. Ook de muziekkeuze in de ABTT zette velen, mij in ieder geval, op het spoor van 'rare' groepen als Alice Cooper, Apollo 100, Fields, Procol Harum-na-de-Shade, McGuiness Flint, The Collectors, BST, en noem maar op.

Jaja, oude verdiensten, ik hoor je al mopperen. Na 31.8.74 ging het gewoon door, hoor:

Bij Veronica-als-omroep zette Bouman de traditie voort in De Avond van het Sentiment. (Heeft hij overigens van de KRO ooit credits gekregen voor die titel? De papen maken immers al jaren furore met het Theater van idem... En ik kan me vergissen, maar Tonko Dops 'Single Luck' is volgens mij ook een gepikt Bouman-idee.)

Wie was er zo gek om naar Dallas te gaan en PAMS Series-zoveel (eindelijk eens) te laten inzingen met Reedio Veroh-nikuh? Ad Bouman, en hij heeft de originele PAMS-singers die dat deden ook nog eens vastgelegd op video. Uniek document.

Plaatjes die op de één of andere manier iets met elkaar te maken hebben, dat is ook zo'n Bouman-ding. Van wie zou de onuitstaanbare maar best wel capabele Stenders dat toch geleerd hebben, die Freakolympics?

Toen Veronica allang in de dodelijke greep was van de CDA-mafioso Van der Reijden, wie was toen nog de enige traditiebewuste radioman bij HMG-Veronica met figuurlijk zeezout onder de vingernagels, temidden van de commerciële jongelui? Ene Bouman. Stug volhouden is ook een verdienste.

Dit is geen heiligenleven, er zijn ook Bouman-dingen die ik niet zo goed vind. Hij had bijvoorbeeld nooit deejay moeten worden, vind ik. Verder had hij on-air duidelijkheid moeten geven over zijn vertrek bij Radio 192. En ik ken hem persoonlijk niet, misschien is het wel een nare man. (Dit staat er in vanwege de onpartijdigheid. Ik heb met eigen ogen kunnen vaststellen dat Ad Bouman Geen Nare Man Is.) Maar hij heeft het goeie radiogevoel, daar kan niemand aan twijfelen.

Ik vind het, kortom, onterecht dat Ad Bouman hier in de groep wordt afgebrand.

Na lang soebatten heeft Michael Bakker hem indertijd weten over te halen om mee te doen aan de lokale kabelzender Radio Gooiland (waarna ik toevallig naar Hilversum verhuisde), vervolgens werd Gooiland omgedoopt in Okay FM, en dat werd Radio 192. Ik vermoed dat Bouman het 192-bijltje erbij heeft neergegooid omdat een radiohobby (of een radioliefde) weliswaar wat mag kosten, maar niet moet leiden tot onverantwoord persoonlijk saldotekort.

De beroemde zeezendervraag - wat doet die-en-die tegenwoordig - kan ik niet beantwoorden. Hier in Hilversum rijden wel busjes rond met het opschrift 'Installatiebedrijf Ad Bouman', maar of dat dezelfde persoon is, ik weet 't niet. Wat Bouman na 192 heeft gekozen voor zijn geld, weet ik dus niet. Vermoedelijk eieren.

Kortom. Ik vermoed dat dit uit de Bouman-koker komt, maar ik moet in ieder geval sterk aan hem denken bij de spreuk 'Het is radio. Het was radio. En het zal ook altijd radio blijven.'

Rob Kievit"

*Juul Geleick wees mij erop dat een knipsel dat ik toeschreef aan Ad in werkelijkheid door hem is gemaakt. Het gaat om "the fastest thing in the air - whoopee - veronica - het station waar muziek in zit - tè..dèp!" Beter dan het wat slepende SRE-origineel, vond en vind ik.

Back to:
Junk cupboard: miscellaneous files from the Kievit (offshore) radio collection

Back to top · This page was created 14 August (!) 2004. Updated 4 April 2007, 5 May 2017